Ik kan er enorm van genieten als ik ingewikkelde dingen weer tot eenvoudige en behapbare proporties kan terugbrengen. Een omvangrijk en complex project waar iedereen vol enthousiasme zijn schouders onder zet zodra het ingedeeld is in logische stappen en een gezamenlijk doel. Een coachee die denkt te verzuipen en na een sessie weer opgeknapt met een duidelijk doel voor ogen het pand verlaat. De veelheid van markt- en bedrijfsinformatie teruggebracht tot een strategie en bedrijfsplan op 1 A4-tje. Of die droom waarvan ik niet wist hoe ik die zou bereiken en die toch opeens waarheid wordt.
Maar hoe doe je dat nou in de praktijk dat simpel maken. Hierbij 7 tips die mij hierbij helpen. Zit jij met iets ingewikkelds waar jij een oplossing voor zoekt? Probeer deze tips dan eens uit.
1. Maak het nog ingewikkelder
Dat klinkt natuurlijk ontzettend vreemd. Zeker van iemand die “helpt het ingewikkelde simpel maken” tot slogan heeft verheven. Maar heel vaak maak ik de dingen eerst nog veel ingewikkelder. En dat helpt uiteindelijk een heleboel. Hoe ingewikkelder hoe beter. Ik sleep er van alles bij, bekijk het van alle kanten en zoek informatie: wat heeft er nog meer mee te maken, hoe denken anderen daarover, waarom zou het niet lukken, wat vind ik over dit onderwerp op internet, wie zou daar heel veel van af weten, heb ik hier nog boeken over, wat is mijn ervaring? Ik schrijf dan (flip)vellen vol, zit te zuchten en te steunen. Denk “wat ben ik toch een ploeteraar” en dan opeens valt het kwartje. Blijkbaar is de breedheid soms nodig om overzicht te krijgen over alle puzzelstukken voordat deze op z’n plaats kunnen vallen. Het is wel belangrijk om tijdens dit proces ook regelmatig tip 3 toe te passen.
2. Maak het visueel
Heel vaak helpt het mij om een probleem schematisch in kaart te brengen of tekeningen hierbij te maken. Hoe leidt A tot B? En hoe verhoudt C zich daartoe? En wat heeft er nog meer mee te maken? Het werkt voor mij ook heel goed om dit met post-its te doen. Die kun je gemakkelijk verplaatsen, tijdelijk even uit beeld halen en je kunt er net zo lang mee schuiven totdat je weet hoe het werkelijk zit. Of ze gewoon verfrommelen en weg gooien.
3. Lach om jezelf
Niets zo heerlijk om af en toe eens flink om mezelf te lachen. Zeker als ik in zo’n ploeterfase zit. Met een enorme rotzooi om me heen. Opeens denk ik dan “als mijn klanten me zo zouden zien….” Dan is het net alsof ik een filmpje van mezelf zie. En zit dan al zelf breeduit te glimlachen of soms zelfs te schateren. En dat lucht enorm op. Mijn partner kan overigens ook door de opmerking “hoe is het met je weidse blik” dit effect te weeg brengen.
4. Ga naar buiten of ……
Voor mij helpt op de fiets springen, even uitwaaien in de natuur, te koken of een huishoudelijk karweitje te doen. Voor een ander misschien de muziek keihard zetten, luchtgitaar spelen en lekker vals meebrullen of hardlopen. Hoe dan ook, loslaten waar je mee bezig bent. En de boel de boel laten. Als je daarna weer naar hetzelfde probleem kijkt, ziet het er al heel anders uit.
5. Praat erover
Ze zeggen vaak “de vraag stellen, is hem beantwoorden”. En zo werkt het voor mij ook. Als ik ergens mee worstel, helpt het enorm om alleen al de worsteling te vertellen aan een goede luisteraar. Ik hoor mezelf dan vertellen waar ik mee zit, krijg het binnen via mijn oren en dat is voor mijn hersenen blijkbaar genoeg om alweer nieuwe oplossingen te genereren. Vaak vertel ik dan direct na het vertellen al mijn eigen oplossing “Oh, nu ik het zo zeg….zou ik het natuurlijk ook zo kunnen doen…” Dit fenomeen schijnt ook wetenschappelijk bewezen te zijn. Studenten die hardop praatten tijdens het oplossen van wiskundige problemen, bleken eerder tot een oplossing te komen. En bovenop mijn eigen oplossing(en), krijg ik daarna ook nog eens van degene met wie ik praat andere oplossingen. Wat natuurlijk helemaal een cadeau is en nieuwe verrassende inzichten geeft.
6. Neem afstand
Neem letterlijk afstand van een probleem. Zeker nu heel veel denkwerk en uitzoekwerk achter de computer gebeurt, is het met je weidse blik ver te zoeken. Je zit er dan letterlijk te dicht bovenop. Ik gebruik hier zelf altijd mijn flipover voor. Daar schrijf ik dan vragen op waar ik mee zit, teken verbanden, schema’s of wat er maar in me opkomt. De flipover is te groot om in één keer te overzien waardoor ik letterlijk wat meer afstand moet nemen. En daarnaast zorgen het staan, lopen en tekenen met een (liefst lekker dikke Edding800) stift dat er meer creativiteit op gang komt. En dan komen de oplossingen vaak vanzelf.
7. Hou vol
Op de een of andere manier heb ik zelf een rotsvast vertrouwen dat er een oplossing komt voor datgene waar ik mee zit. Ik ben een enorme positivo dat weet ik. Maar zelfs tegen de meest zwartgallige pessimist zou ik willen zeggen “Als de nood het hoogst is, is de redding nabij” of “Komt tijd komt raad” of wat dan ook. Hou dus vol! Vaak komt de oplossing op een onverwachts moment of vanuit onverwachte hoek, maar hij komt.
Welke tips helpen jou?
Heb jij tips die jou helpen deel ze dan hier. Ik ben heel benieuwd naar hoe jij dat nou doet. En mocht je er ondanks deze 7 tips niet uitkomen, deel dan wat jij ingewikkeld vindt. Ik denk graag met je mee.